
“Ketojenik diyet yapmak istiyorum ama nereden başlayacağım, ne yapmam gerekiyor?” diyenler buraya!
Ketojenik diyet, geleneksel beslenme şekillerinin aksine günlük enerji ihtiyacını şeker ve karbonhidrattan değil, yağlardan karşılanmasını hedefleyen bir diyettir. Karbonhidrat alımındaki azalma, vücuttaki yağın enerji için yakılmasını sağlar. Böylece vücut ketozis adı verilen metabolik bir duruma geçer.
Ketojenik diyette genellikle yüzde 75 oranında yağ, yüzde 20 oranında protein ve sadece yüzde 5 oranında karbonhidrat bulunur.
Öncelikle epilepsi olmak üzere diyabet, Alzheimer ve kanser gibi hastalıklara karşı faydalarının yanında kilo vermede de yardımcı olduğu görülmüştür.
Peki nereden başlayacağız?
1) Kişiye Özel Makro Hesabınızı Yapın:
Ketojenik diyette yağ yakımına yani ketozis durumuna geçebilmek ve yağ yakımını devam ettirebilmek için öğünlerde alınan besin miktarları yani yağ, protein ve karbonhidrattan oluşan makro oranları önemlidir.
Gün içinde alınması gereken makro oranları cinsiyet, yaş, boy, kilo ve günlük aktivite gibi kişiye özgü olan değerlere göre değişkenlik gösterir.
Keto Makro Hesaplayıcı‘dan yararlanarak size uygun olan makro değerlerinizi hesaplayabilirsiniz.
Böylece günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ ve protein değerlerini bulacaksınızdır.
2) Gün içinde tüketeceğiniz besinleri hesapladığınız makro değerlerde tutun.
Keto Makro Hesaplayıcı’dan bulduğunuz makro değerler bir gün içerisinde almanız gereken değerlerdir.
Gün içinde yediğiniz her bir yiyeceğin karbonhidrat, protein ve yağ olarak değerlerini yazın. Bu değerlere internet üzerinden arama yaparak ya da ketojenikbeslen.com ‘daki tariflerin altındaki besin değerlerine bakarak bulabilirsiniz.
Öğünlerdeki besin değerlerin toplamı birinci maddede hesaplanan makro oranlarını sağlamalıdır.
Genelde bir gün içinde “en fazla” 20 gr-30gr net karbonhidrat tüketmeye özen gösterin. Ketojenik diyette tüketebileceğiniz düşük karbonhidratlı besinleri görmek için tıklayabilirsiniz.
Ketojenik diyet başlarda hesap yapılan bir diyet olarak görünse de birkaç ay uyguladıktan sonra artık bir tabaktaki makro oranlarını gözünüzle hesaplar hale geleceksinizdir.
Karbonhidrat hesabı yaparken net karbonhidratı göz önünde bulundurmayı unutmayın.
“Net karbonhidrat= Toplam karbonhidrat – lif – alkol şekeri”
3) Su ve Mineralce Zengin Maden Suyu İçin:
Yağı yakarken vücut su kullanır. Bu yüzden yağ yakmaya geçtiğinizde susamanız artar. Ayrıca keto nezlesinden de korunmuş olursunuz.
4) Keton Seviyenizi Ölçün:
Yağ yakmaya başladığınızda vücuttaki keton seviyesi artmaya başlar ve ketozise girmiş olursunuz. Yağ yakmaya başlayıp başlamadığınızı görmek için keton idrar çubuklarını kullanabilir veya kan testi yaptırabilirsiniz. Ayrıca bazı kan şekeri ölçen aletler de keton seviyesini belirleyebiliyor.
Merhaba öncelikle instagram hesabınızı takip ediyorum ve sizi çok beğeniyorum, emekleriniz için teşekkürler ben covid geçirdim ve bağışıklık sistemimi sağlam tutmak için sürekli vitamin alıyorum , bu vitaminler suda eriyen içinde tatlandırıcı bulunan vitaminler sizce bu yüzden ketosis e girmek zor olur mu .
Merhaba, öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Tatlandırıcılar ketozis durumundan çıkartabilir. Keton değerlerinizi ölçerek kontrollü kullanmayı deneyebilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak da şekersiz ve tatlandırıcısız takviyelerden kullanmanız daha iyi olabilir.